De bewezen kwaliteiten van Juda.

We kennen Juda uit verschillende verhalen. De eerste keer dat Juda optrad was toen hij het advies gaf aan zijn broers Jozef niet te vermoorden1. Dan wordt een volledig hoofdstuk2 gewijd aan Juda dat vertelt over hoe zijn eerste zonen bij Sua, zijn Kananitische vrouw, het huwelijk met Tamar, die door Juda als vrouw voorgesteld werd voor zijn zonen, niet wilden voltrekken. Bij een slippertje onderweg was hij niet bewust dat hij zelf kinderen verwekt had bij dezelfde Tamar, die wellicht van Hebreeuwse oorsprong is omdat ze ook een Hebreeuwse naam draagt. Hij wordt op die manier vader van de tweeling, Peres en Zerach. Deze ervaringen in zijn leven hebben Juda geleerd dat een huwelijk met een vrouw die niet behoort tot de Hebreeuwse stam geen goede vruchten draagt. Hij leerde ook dat een mens niet zelf beslist over alle situaties en dat

Juda onderhandelt
de zwakheden van een mens door de Ene toch ten goede kunnen gebracht worden als men niet arrogant blijft vasthouden aan het eigen gelijk.
De volgende verhalen gaan over hun tweede tocht naar Egypte om voedsel op te halen. Juda drong aan op het afhalen van het graan en stelde zich daarom garant voor de behouden thuiskomst van zijn broer Benjamin3. In Egypte was hij dan de woordvoerder van zijn broers bij de onderhandelingen met de onderkoning Jozef4. Ruben had zijn vader ontgoocheld door met Bilha het bed te delen en had in latere dagen gefaald in de zorg voor Jozef, de geliefde zoon van Jakob. Hij bleek een onstandvastige man te zijn, gedreven door zijn driften, die ook nog eens geen verantwoordelijkheid kan dragen en werd daarom afgewezen om de leiding te nemen van zijn broers. Om de stam samen te houden was er na de dood van Jakob een sterke leider nodig die in staat was op te komen voor zijn broers en hun families. De broers Simeon en Levi waren ook niet geschikt om het volk van het verbond te leiden. Zij waren onbetrouwbaar, spanden samen en gebruikten geweld binnen en buiten de familiestam om macht te veroveren. De drie oudste zonen van Jakob kwamen door hun slechte faam dus niet in aanmerking om alle stammen van Israël te vertegenwoordigen. Juda is daarom ondertussen de vertrouwenspersoon van zijn vader geworden. Dit werd stilaan duidelijk van toen Jakob de zorg voor zijn zoon Benjamin durfde toe te vertrouwen aan hem. Eens als de stam in Egypte is toegekomen is het ook Juda die naar Jozef gestuurd wordt om de hele stam aan te melden en Jozef op de hoogte te stellen dat de stam al in Gosen was aangekomen. Jakob maakt al onmiddellijk duidelijk dat Juda de leider van de stam zal worden. Dit is de eerste keer dat de zending van de aartsvader gebeurt met de opdracht de andere stammen te leiden. De tijd van de aartsvaders met de kleine gezinnen is voorbij. Nu wordt er geen selectie meer gemaakt van wie al dan niet beantwoordt aan het profiel om aartsvader te worden. Door hun verblijf in Egypte is de stam zich als zelfstandige eenheid gaan gedagen. Ze leefden los van alle invloeden in de streek van Gosen en hadden hun lot met elkaar verbonden. Ze waren bewust dat ze een afzonderlijk volk waren in een vreemd land. Dit zorgt ervoor dat alle broers samen zullen blijven en een groot volk worden. Dit was ook voorzien in het verbond van de Ene.


1 Genesis 37,26.
3 Genesis 38.
3 Genesis 43,3 en 8.
4 Genesis 44,18.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s